середу, 1 квітня 2009 р.

Одна з найдавніших і найбільш мальовничих дільниць Львова

Знесіння – одна з найдавніших і найбільш мальовничих дільниць, яка розташована в північно-східній частині Львова. Названа на честь християнського свята Вознесіння, ця земля криє в собі таємниці багатьох епох. Зелені пагорби Знесіння разом з Високим Замком формують відомий ще з гравюр XVI ст. силует міста. Звідси розгортається чудова панорама Львова та околиць.

Незважаючи на постійний наступ міста, біля самого його центру зберігся унікальний ландшафт, природи, історії, культури. на відстані 20-ти хвилинної прогулянки пішки від міської ратуші можна зустріти рідкісну степову рослинність, пісковики та вапняки зі скам’янілими рештками, вкриті лісом пагорби, мальовничі долини зі ставками і потоками. Все це доповнюється слідами давньоруських городищ, крамами і монастирями, старим цвинтарем, музеєм народної архітектури і традиційною малоповерховою забудовою.

Створення в 1993 році на частині цієї території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» площею 312 га дало виняткову можливість поєднати типову для міських парків функцію відпочинку з туризмом, а також з охороною та вивченням природно-історичного довкілля.

Сьогодення:
Регіональний ландшафтний парк "Знесіння" /надалі ПАРК/ оголошений об'єктом природно-заповідного фонду України ухвалою Львівської обласної Ради народних депутатів від 02.12.1993 р. №327.
Парк створений для збереження і відновлення унікального природно - історичного комплексу гряди Знесіння і прилеглих територій давніх поселень Знесіння і Кривчиць.
Територія Парку належить до категорії земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.
Для Парку відведена територія площею 312,10 га. Режим території визначається Положенням.
У частині, що не регулюється Положенням, на територію Парку поширюється дія Правил благоустрою та утримання території міста.
Для регулювання впливу міського оточення і формування єдиного природно-архітектурного ансамблю Парку і прилеглих територій, виділяється охоронна зона площею 473,61 га.
Режим охоронної зони визначається Положенням про охоронну зону регіонального ландшафтного парку "Знесіння".
Площа Парку разом з охоронною зоною 785,71 га.
Межі Парку та його охоронної зони позначаються на місцевості спеціальними знаками, наносяться на плани землевпорядкування, проектну, картографічну документацію, є обов'язковим елементом генерального плану міста і враховуються при реконструкції та розвитку міської території.
До території Парку входять землі, надані Паркові у постійне користування для забезпечення його належного функціонування, а також землі інших землекористувачів в порядку та розмірах, встановлених чинним законодавством та генеральним планом розвитку території Парку.
Територія Парку об’єднує:
- природні ландшафти;
- окремі цінні комплекси і об’єкти природи, історії та культури, котрі підлягають особливій охороні;
- історико-культурні зони /місця визвольних боїв, місця функціонування культурно-освітніх та національних осередків, цвинтар середини ХІХ ст./;
- малоповерхову житлову забудову з присадибними ділянками, історичну квартальну середньо поверхову забудову;
- музейно-етнографічну зону (музей народної архітектури і побуту) ;
- промислову зону;
- заклади освіти, лікувальні установи, церкви, монастирі, спортивні, військові об’єкти, інженерні споруди і мережі.
Парк є юридичною особою.
Парк є структурним підрозділом виконавчого органу Львівської міської Ради народних депутатів.
Юридична адреса Парку:
79024 Україна, Львів, вул. Новознесенська, 32.
тел. +38 (032) 297-53-56, тел.факс. + 38 (032) 291-75-27.
e-mail: parkzne@gmail.com

Директор парку Олесь Завадович
Заступник директора парку Володимир Ткачук

У своїй роботі Парк керується чинним законодавством України, міжнародними договорами України та даним Положенням.

Немає коментарів:

Дописати коментар