середу, 1 квітня 2009 р.

Парк Знесіння під загрозою

Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» висловлює Вам свою повагу, та повідомляє про ситуацію, яка склалася навколо функціонування об’єкту природно-заповідного фонду України – регіонального ландшафтного парку «Знесіння».
Територія регіонального ландшафтного парку «Знесіння» належить до категорії земель природоохоронного, рекреаційного та історико-культурного призначення.
Вже протягом кількох років дирекція парку щораз частіше змушена від природоохоронної, освітньої, рекреаційної діяльності відволікатися на вирішення земельних конфліктів (19 справ у судах). В основному – це питання самовільного використання земельних ділянок окремими громадянами для житлової забудови.
Про те, з 2007 року розпочався новий виток у наступі на землі парку «Знесіння», значно не безпечніший у мотивах і наслідках, а саме прийнято ряд ухвал Львівською міською радою стосовно надання дозволу на здійснення житлової забудови у межах парку. Це означає, що процес фрагментації парку через розвиток житлової забудови та інфраструктури вулиць і доріг, отримує підтримку місцевої влади, якій підпорядкований парк «Знесіння».
Зрозуміло, що 154 га зеленого масиву у центрі міста (з 312 га загальної площі парку) породжує у деякої категорії людей бажання привласнити її. Таким чином, парк стикається із самовільним захопленням землі (вул. Лісна, 11-Б та вул. Лісна, 13), бажанням приватизувати землі природно-заповідного фонду (вул. Старознесенська, 25(27) та вул. Кривчицька Дорога), використання землі не за цільовим призначенням (вул. Довбуша, 15).
Нажаль, це відбувається з порушенням чинного законодавства (зміна цільового призначення земель, і більше, з порушенням прав більшості гостей і мешканців міста на відпочинок).

Земельна ділянка за адресою вул. Довбуша, 15 у м. Львові відноситься до земель природно-заповідного фонду України. Ділянка була зайнята кількома невеликими спорудами: трансформаторна підстанція, ангар, теплиця, приміщення для службових собак, антени-ретранслятори. Ці споруди були розташовані серед зелених насаджень (трава, дерева, кущі), які займали більшу частину земельної ділянки. Незважаючи на законодавчу заборону використання земель парку в не рекреаційних цілях, Львівською міською радою прийняті ухвали № 612 «Про погодження ТзОВ «АрхіБуд» місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О.Довбуша,15 у м. Львові» від 01.03.2007 року, №1023 «Про затвердження ТзОВ «АрхіБуд» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. О.Довбуша, 15 у м. Львові» від 05.07.07 року, ухвали від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023». Відповідно до згаданих ухвал на ділянці на вул. Довбуша, 15 планується створення кварталу житлової забудови.
13.12.08 в інформаційно-освітньому центрі регіонального ландшафтного парку «Знесіння» був представлений альтернативний проект використання вивільненої території на вул. Довбуша, 15 у м. Львові. На відміну від запланованого ухвалою Львівської міської ради будівництва кварталу елітної житлової забудови приватною фірмою на території парку «Знесіння», представлений Концептуальний проект передбачає створення саду – освітнього центру у регіональному ландшафтному парку «Знесіння» для рекреаційних цілей відвідувачів парку: львів’ян і гостей міста. Впровадження такого проекту якнайкраще відповідає підготовці міста Львова до Євро-2012.

Враховуючи вищенаведене, просимо:

1. Ініціювати інформування громадськості про ситуацію навколо земель регіонального ландшафтного парку «Знесіння», зокрема щодо скасування ухвали Львівської міської ради від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023» щодо зміни цільового призначення земель парку «Знесіння» з земель природоохоронного призначення на землі житлової та громадської забудови.
2. Підтримати парк «Знесіння» у питанні про відміну прийнятих ухвал Львівської міської ради № 612 «Про погодження ТзОВ «АрхіБуд» місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О.Довбуша,15 у м. Львові» від 01.03.2007 року, №1023 «Про затвердження ТзОВ «АрхіБуд» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. О.Довбуша, 15 у м. Львові» від 05.07.07 року, ухвали від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023» шляхом письмових звернень на адресу Львівського міського голови (79006, м. Львів, пл. Ринок, 1), постійній комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради (79006, м. Львів, пл. Ринок, 1 каб. 223), Державного управління охорони природного навколишнього середовища у Львівській області (79026, м. Львів, вул. Стрийська, 98), комісії з питань екології природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради (79008, м. Львів, вул. Винниченка, 18) , також, по-можливості, Вашим партнерам та екологічним організаціям.
3. Підтримати розвиток парку «Знесіння» відповідно до Проекту організації території парку «Знесіння» та створення саду відповідно до Концептуального проекту саду – освітнього центру у регіональному ландшафтному парку «Знесіння», який був офіційно представлений для ознайомлення громадськості міста 13.12.2008 року.

Для з’ясування питань, які можуть додатково виникнути, просимо контактуватись за адресою e-mail: parkzne@gmail.com, park-zne1@city-adm.lviv.ua
79024, м. Львів, вул. Новознесенська, 32
тел.: +30832-297-53-56, тел./факс 291-75-27

Будемо вдячні за письмове інформування нас про прийняті Вами рішення.

З повагою,
Директор регіонального
ландшафтного парку «Знесіння» Олесь Завадович

Немає коментарів:

Дописати коментар