понеділок, 6 квітня 2009 р.

Нові дерева з'явилися у парку "Знесіння"

У суботу 4 квітня 2009 року на території парку Знесіння проходила акція "Посади дерево!"
Активними учасниками акції були представники органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі мер міста Львова.

четвер, 2 квітня 2009 р.



середу, 1 квітня 2009 р.

Штрихи до історії Знесіння

Вкриті лісостепом узгір’я та долини Знесіння віддавна приваблювали людей. В міських актах Знесіння згадується з 1469 року. Задовго до цього, в IX-XI ст. тут вже височіли укріплення-городища та святилища-капища наших прадідів, хоча є підстави говорити навіть про поселення з часів до нашої ери.

В період визвольної війни 1648-1645 р.р. з околиць Знесіння козаки Максима Кривоноса штурмували Високий Замок. У XVII ст. на північних схилах гір активно видобували камінь, південні схили займали сади і виноградники міщан. У XVII-XIX ст. популярними місцями відпочинку стають «цісарський ліс»- Кайзервальд та водолічниця Кіселька. На межі XIX-XX ст. заплавні луки та сіножаті зі сторони ріки Полтви ідуть під забудову, степові ділянки – під городи, прокладають залізницю і будують фабрики, вирубують корінний буковий ліс. З часів першої світової війни на цвинтарі Старого Знесіння збереглася єдина у Львові не знищена могила Українських Січових Стрільців, котрі полягли за молоду Українську Республіку.

В другій половині XX ст. великої шкоди ландшафту завдали піскові кар’єри, хаотичні звалища відходів, непродумане будівництво деяких об’єктів. В 1960-1970 р.р. організовано лісопарк Шевченківський Гай і Музей народної архітектури та побуту, що сприяло збереженню місцевих ботанічних, геологічних та історико-культурних памяток. Якісно новим підходом до комплексної охорони території стало створення у 1991-1993 роках, завдяки громадській ініціативі, регіонального ландшафтного парку «Знесіння».

Одна з найдавніших і найбільш мальовничих дільниць Львова

Знесіння – одна з найдавніших і найбільш мальовничих дільниць, яка розташована в північно-східній частині Львова. Названа на честь християнського свята Вознесіння, ця земля криє в собі таємниці багатьох епох. Зелені пагорби Знесіння разом з Високим Замком формують відомий ще з гравюр XVI ст. силует міста. Звідси розгортається чудова панорама Львова та околиць.

Незважаючи на постійний наступ міста, біля самого його центру зберігся унікальний ландшафт, природи, історії, культури. на відстані 20-ти хвилинної прогулянки пішки від міської ратуші можна зустріти рідкісну степову рослинність, пісковики та вапняки зі скам’янілими рештками, вкриті лісом пагорби, мальовничі долини зі ставками і потоками. Все це доповнюється слідами давньоруських городищ, крамами і монастирями, старим цвинтарем, музеєм народної архітектури і традиційною малоповерховою забудовою.

Створення в 1993 році на частині цієї території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» площею 312 га дало виняткову можливість поєднати типову для міських парків функцію відпочинку з туризмом, а також з охороною та вивченням природно-історичного довкілля.

Сьогодення:
Регіональний ландшафтний парк "Знесіння" /надалі ПАРК/ оголошений об'єктом природно-заповідного фонду України ухвалою Львівської обласної Ради народних депутатів від 02.12.1993 р. №327.
Парк створений для збереження і відновлення унікального природно - історичного комплексу гряди Знесіння і прилеглих територій давніх поселень Знесіння і Кривчиць.
Територія Парку належить до категорії земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.
Для Парку відведена територія площею 312,10 га. Режим території визначається Положенням.
У частині, що не регулюється Положенням, на територію Парку поширюється дія Правил благоустрою та утримання території міста.
Для регулювання впливу міського оточення і формування єдиного природно-архітектурного ансамблю Парку і прилеглих територій, виділяється охоронна зона площею 473,61 га.
Режим охоронної зони визначається Положенням про охоронну зону регіонального ландшафтного парку "Знесіння".
Площа Парку разом з охоронною зоною 785,71 га.
Межі Парку та його охоронної зони позначаються на місцевості спеціальними знаками, наносяться на плани землевпорядкування, проектну, картографічну документацію, є обов'язковим елементом генерального плану міста і враховуються при реконструкції та розвитку міської території.
До території Парку входять землі, надані Паркові у постійне користування для забезпечення його належного функціонування, а також землі інших землекористувачів в порядку та розмірах, встановлених чинним законодавством та генеральним планом розвитку території Парку.
Територія Парку об’єднує:
- природні ландшафти;
- окремі цінні комплекси і об’єкти природи, історії та культури, котрі підлягають особливій охороні;
- історико-культурні зони /місця визвольних боїв, місця функціонування культурно-освітніх та національних осередків, цвинтар середини ХІХ ст./;
- малоповерхову житлову забудову з присадибними ділянками, історичну квартальну середньо поверхову забудову;
- музейно-етнографічну зону (музей народної архітектури і побуту) ;
- промислову зону;
- заклади освіти, лікувальні установи, церкви, монастирі, спортивні, військові об’єкти, інженерні споруди і мережі.
Парк є юридичною особою.
Парк є структурним підрозділом виконавчого органу Львівської міської Ради народних депутатів.
Юридична адреса Парку:
79024 Україна, Львів, вул. Новознесенська, 32.
тел. +38 (032) 297-53-56, тел.факс. + 38 (032) 291-75-27.
e-mail: parkzne@gmail.com

Директор парку Олесь Завадович
Заступник директора парку Володимир Ткачук

У своїй роботі Парк керується чинним законодавством України, міжнародними договорами України та даним Положенням.

Парк Знесіння під загрозою

Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» висловлює Вам свою повагу, та повідомляє про ситуацію, яка склалася навколо функціонування об’єкту природно-заповідного фонду України – регіонального ландшафтного парку «Знесіння».
Територія регіонального ландшафтного парку «Знесіння» належить до категорії земель природоохоронного, рекреаційного та історико-культурного призначення.
Вже протягом кількох років дирекція парку щораз частіше змушена від природоохоронної, освітньої, рекреаційної діяльності відволікатися на вирішення земельних конфліктів (19 справ у судах). В основному – це питання самовільного використання земельних ділянок окремими громадянами для житлової забудови.
Про те, з 2007 року розпочався новий виток у наступі на землі парку «Знесіння», значно не безпечніший у мотивах і наслідках, а саме прийнято ряд ухвал Львівською міською радою стосовно надання дозволу на здійснення житлової забудови у межах парку. Це означає, що процес фрагментації парку через розвиток житлової забудови та інфраструктури вулиць і доріг, отримує підтримку місцевої влади, якій підпорядкований парк «Знесіння».
Зрозуміло, що 154 га зеленого масиву у центрі міста (з 312 га загальної площі парку) породжує у деякої категорії людей бажання привласнити її. Таким чином, парк стикається із самовільним захопленням землі (вул. Лісна, 11-Б та вул. Лісна, 13), бажанням приватизувати землі природно-заповідного фонду (вул. Старознесенська, 25(27) та вул. Кривчицька Дорога), використання землі не за цільовим призначенням (вул. Довбуша, 15).
Нажаль, це відбувається з порушенням чинного законодавства (зміна цільового призначення земель, і більше, з порушенням прав більшості гостей і мешканців міста на відпочинок).

Земельна ділянка за адресою вул. Довбуша, 15 у м. Львові відноситься до земель природно-заповідного фонду України. Ділянка була зайнята кількома невеликими спорудами: трансформаторна підстанція, ангар, теплиця, приміщення для службових собак, антени-ретранслятори. Ці споруди були розташовані серед зелених насаджень (трава, дерева, кущі), які займали більшу частину земельної ділянки. Незважаючи на законодавчу заборону використання земель парку в не рекреаційних цілях, Львівською міською радою прийняті ухвали № 612 «Про погодження ТзОВ «АрхіБуд» місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О.Довбуша,15 у м. Львові» від 01.03.2007 року, №1023 «Про затвердження ТзОВ «АрхіБуд» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. О.Довбуша, 15 у м. Львові» від 05.07.07 року, ухвали від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023». Відповідно до згаданих ухвал на ділянці на вул. Довбуша, 15 планується створення кварталу житлової забудови.
13.12.08 в інформаційно-освітньому центрі регіонального ландшафтного парку «Знесіння» був представлений альтернативний проект використання вивільненої території на вул. Довбуша, 15 у м. Львові. На відміну від запланованого ухвалою Львівської міської ради будівництва кварталу елітної житлової забудови приватною фірмою на території парку «Знесіння», представлений Концептуальний проект передбачає створення саду – освітнього центру у регіональному ландшафтному парку «Знесіння» для рекреаційних цілей відвідувачів парку: львів’ян і гостей міста. Впровадження такого проекту якнайкраще відповідає підготовці міста Львова до Євро-2012.

Враховуючи вищенаведене, просимо:

1. Ініціювати інформування громадськості про ситуацію навколо земель регіонального ландшафтного парку «Знесіння», зокрема щодо скасування ухвали Львівської міської ради від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023» щодо зміни цільового призначення земель парку «Знесіння» з земель природоохоронного призначення на землі житлової та громадської забудови.
2. Підтримати парк «Знесіння» у питанні про відміну прийнятих ухвал Львівської міської ради № 612 «Про погодження ТзОВ «АрхіБуд» місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О.Довбуша,15 у м. Львові» від 01.03.2007 року, №1023 «Про затвердження ТзОВ «АрхіБуд» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. О.Довбуша, 15 у м. Львові» від 05.07.07 року, ухвали від 04.12.08 № 2260 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 № 1023» шляхом письмових звернень на адресу Львівського міського голови (79006, м. Львів, пл. Ринок, 1), постійній комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради (79006, м. Львів, пл. Ринок, 1 каб. 223), Державного управління охорони природного навколишнього середовища у Львівській області (79026, м. Львів, вул. Стрийська, 98), комісії з питань екології природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради (79008, м. Львів, вул. Винниченка, 18) , також, по-можливості, Вашим партнерам та екологічним організаціям.
3. Підтримати розвиток парку «Знесіння» відповідно до Проекту організації території парку «Знесіння» та створення саду відповідно до Концептуального проекту саду – освітнього центру у регіональному ландшафтному парку «Знесіння», який був офіційно представлений для ознайомлення громадськості міста 13.12.2008 року.

Для з’ясування питань, які можуть додатково виникнути, просимо контактуватись за адресою e-mail: parkzne@gmail.com, park-zne1@city-adm.lviv.ua
79024, м. Львів, вул. Новознесенська, 32
тел.: +30832-297-53-56, тел./факс 291-75-27

Будемо вдячні за письмове інформування нас про прийняті Вами рішення.

З повагою,
Директор регіонального
ландшафтного парку «Знесіння» Олесь Завадович